Harta site-ului
Ajutor
2 martie Ziua Memoriei- 30 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru
2 martie Ziua Memoriei- 30 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru

Acum 30 de ani, instabilitatea din regiunea de est a țării a luat proporții în anii '90 şi s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului, în ziua de 2 martie 1992, când raionul Dubăsari a devenit câmp de luptă. Această zi, a lăsat urme şi răni adânci, ce mai mocnesc şi astăzi, în inimile locuitorilor raionului.
Tradițional, în această zi, în raion sunt organizate acțiuni cu depunere de flori și coroane la mormintele, plăcile comemorative, monumentele eroilor căzuţi, cu participarea conducerii locale, veteranilor de război, părinţii şi rudele eroilor căzuţi, tinerii şi locuitorii acestora, în cadrul măsurii culturale de comemorare a eroilor căzuţi în crâncenul conflict armat de la Nistru din 1992.
Astăzi, ținând cont de măsurile și restricțiile impuse de situația epidemiologică din țară, în localitățile raionului Dubăsari, aceste măsuri sunt organizate și desfășurate în format restrâns, doar cu depunere de flori la monumentele eroilor căzuți, fără măsuri cultural artistice. La Memorialul Eroilor din 1992 din satul Coșnița, acțiunea dată a fost deschisă de către dl Mihail ROTARI, președintele Asociației Obștești a „Combatanților la conflictul pentru Integritatea RM din 1992 „Platoul Coșnița” care a și propus ținerea unui minut de reculegere. Primarul comunei Coșnița dl Alexei Gafeli de comun cu Secretarul Consiliului raional Dubăsari dna Maria Jimbei, au venit cu un discurs de recunoștină pentru cei care au luptat în acel război crâncen. Conform planului raional a manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței, activitățile dedicate comemorării a 30 de ani de la începutul acțiunilor, va fi organizat în data de 14 martie curent, în satul Coșnița, centrul administrativ al raionului Dubăsari cu participarea reprezentanților Autorităților publice centrale.
Potrivit datelor, la conflict au participat circa 29 mii persoane dintre care 386 au decedat, iar alte 184 au fost schilodite.
Veșnică pomenire eroilor care au luptat și au căzut pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

 
Tatiana GHERB,
Specialist principal


 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

2 martie Ziua Memoriei- 30 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta